Stopcontact: Type B

Het type B stopcontact wordt met name gebruikt in Japan en in Noord- en Centraal-Amerika. Ook enkele landen in Azië maken gebruik van deze stopcontacten.

Dit stopcontact is vergelijkbaar met het type A stopcontact. Naast de ruimte voor twee platte pinnen, is bij dit stopcontact ook een gat gemaakt voor een u-vormige aardpin. De platte pinnen van deze stekkers hebben aan het uiteinde van de pinnen vaak gaatjes zitten. De gaatjes zijn bedoeld om de stekkers vast te laten klikken in het stopcontact. Hierdoor kan de stekker minder snel maar half in het stopcontact zitten.

Hoewel type A en B stopcontact veelvoorkomende soorten stopcontacten zijn, zit er een groot veiligheidsrisico aan deze stopcontacten en stekkers. Doordat de pinnen geheel van metaal zijn, geleiden de metalen pinnen ook stroom als ze maar half in het stopcontact zitten. Zo blijft er bijvoorbeeld ruimte over om een (kinder)vinger tussen de stekker en de metalen pinnen te krijgen terwijl er stroom staat op het metaal. Dit is met name zo bij type A stekkers. Door de gaatjes in het uiteinde van de pinnen vast te laten klikken in het stopcontact wordt het risico verkleind. Veel andere soorten stekkers (type C, G, I, L & N) hebben een plastic jasje aan het begin van de pin, zodat alleen het uiteinde stroom kan geleiden.

Het stopcontact type B is geschikt voor type A en type B stekkers, terwijl type B stekkers enkel aangesloten kunnen worden op type B stopcontacten.

Aanbevolen reisstekkers:

TravelMore Universele Wereldstekker

Universele wereldstekker

Universele Wereldstekker voor 150+ landen

Universele wereldstekker

Type B

Stekker type B
Aantal pinnen:
3
Geaard:
Ja
Voltage:
100 - 127V
Ampere:
15A

Dit type stopcontact werkt voor stekkers type A en type B.