Stopcontact: Type A

Het type A stopcontact wordt met name gebruikt in Japan en in Noord- en Centraal-Amerika. Ook enkele landen in Azië maken gebruik van deze stopcontacten.

Dit stopcontact is bedoeld voor een ongeaarde stekker met twee platte, parallelle pinnen. Vaak hebben stekkers van dit type gaatjes zitten aan het uiteinde van de pinnen. De gaatjes zijn bedoeld om de stekkers vast te laten klikken in het stopcontact. Hierdoor kan de stekker minder snel maar half in het stopcontact zitten.

Hoewel type A en type B veelvoorkomende soorten stopcontacten zijn, zit er een groot veiligheidsrisico aan deze stopcontacten en stekkers. Doordat de pinnen geheel van metaal zijn, geleiden de metalen pinnen ook stroom als ze maar half in het stopcontact zitten. Zo blijft er bijvoorbeeld ruimte over om een (kinder)vinger tussen de stekker en de metalen pinnen te krijgen terwijl er stroom staat op het metaal. Dit is met name zo bij type A stekkers. Door de gaatjes in het uiteinde van de pinnen vast te laten klikken in het stopcontact wordt het risico verkleind.

Het stopcontact type A is alleen geschikt voor type A stekkers, terwijl type A stekkers ook aangesloten kunnen worden op type B stopcontacten.

Passen er ook andere stekkers op stopcontact type A?

Het stopcontact type A is alleen geschikt voor type A stekkers. Type A stekkers kunnen echter ook worden aangesloten op type B stopcontacten. Andersom kan dit dus niet.

Aanbevolen reisstekkers:

TravelMore Universele Wereldstekker

Universele wereldstekker

Universele Wereldstekker voor 150+ landen

Universele wereldstekker

Type A

Stekker type A
Aantal pinnen:
2
Geaard:
Nee
Voltage:
100 - 127V
Ampere:
15A

Dit type stopcontact werkt voor stekkers type A.