Stopcontact: Type D

Type D stopcontacten worden vrijwel uitsluitend gebruikt in Nepal en India. Ook enkele andere landen in Afrika en Zuid-Amerika gebruiken nog wel eens deze stopcontacten. In Groot-Brittannië werden type D en M standaard gebruikt tot 1947, waardoor ze veelal in ex-kolonies te vinden zijn.

De type D stekkers hebben een drietal pinnen, twee aan de onderkant en één in het midden aan de bovenkant. De bovenste pin is de aardpin en deze is dikker en langer dan de andere twee. De pinnen die daadwerkelijk stroom geleiden zijn de onderste twee. Deze zijn kleiner dan de pinnen in een type M stekker en kunnen daardoor minder stroom geleiden. Dit is ongeveer 5 ampère. Voor grotere apparaten wordt vaak het type M gebruikt.

Onveilig gebruik

Hoewel het niet de bedoeling is, worden in type D stopcontacten ook wel eens type C stekkers gestopt. De onderste twee openingen staan bijna even ver van elkaar af als de pinnen in een type C stekker. Dit is onveilig omdat de pinnen van een type C stekker langer zijn dan de openingen in een type D stopcontact. Hierdoor steekt een deel van de stekker nog uit het stopcontact en kunnen er vonken vanaf springen als je de stekker inplugt. Ook kan dit voor kortsluiting zorgen.

Type C stekkers kunnen nog relatief veilig gebruikt worden (al is het zeker niet zonder gevaar), maar type E en type F stekkers gebruiken in een type D stopcontact is helemaal gevaarlijk. Doordat de pinnen van deze stekkers niet buigzaam zijn, moet je aardig wat kracht zetten om de stekker in het stopcontact te krijgen. Het verschil met een type C stekker is hierbij dat het apparaten betreffen die normaal aardgeleiding nodig hebben (grotere apparaten).

Daarnaast zal ook hier de stekker deels uitsteken, maar bij deze types is het begin van de pin niet van plastic voorzien. Hierdoor geleidt de gehele pin en zal je dus gemakkelijker een stroomstoot kunnen krijgen. Val dus niet voor de verleiding en schaf een reisstekker aan bij dit soort problemen.

Aanbevolen reisstekkers:

Type D

Stekker type D
Aantal pinnen:
3
Geaard:
Ja
Voltage:
220 – 240V
Ampere:
5A

Stopcontacten van type D werken ook (onveilig) voor stekkers met type C.