Stopcontact: Type F

Type F stopcontacten worden met name gebruikt in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen, Finland, Portugal, Spanje, Turkije en Oost-Europa. Ook enkele landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika maken gebruik van dit type stopcontact.

De stekker van type F wordt ook wel de Schukostekker genoemd of staat bekend onder de technische afkorting CEE 7/4. Het ontwerp van het stopcontact lijkt enigszins op het stopcontact type C, maar heeft een paar aanpassingen. Dit stopcontact is rond van vorm en heeft aan de onder- en bovenzijde twee metalen strips voor de aardgeleiding. Ook zijn de gaten iets groter, omdat de pinnen van type F stekkers wat breder zijn dan de stekkers van type C. Toch kunnen stekkers met type C probleemloos aangesloten worden. Ook type E stekkers passen in type F stopcontacten, echter is er dan geen sprake van aardgeleiding (omdat type E stekkers aardgeleiding realiseren door de bovenste pin van type E stopcontacten).

Een handig weetje is dat type F stopcontact ongeveer 15 mm in de muur verzonken zijn. Hierdoor heb je nooit last van uitstekend pinnen van stekkers, waardoor kinderen en huisdieren niet onder stroom kunnen komen te staan.

Aanbevolen reisstekkers:

TravelMore Universele Wereldstekker

Universele wereldstekker

Universele Wereldstekker voor 150+ landen

Universele wereldstekker

Type F

Stekker type F
Aantal pinnen:
2
Geaard:
Ja
Voltage:
220 – 240V
Ampere:
16A

Stopcontacten van Type F werken ook met stekkers van type C en E.